Kaddish voor een buurt

HetVerlorenHuis1,3Eind jaren vijftig kondigde Heere Heeresma (1932-2011) het boek Kaddish voor een buurt aan, waarin hij zijn jeugdherinneringen aan Amsterdam-Zuid in de jaren ’39-’46 onder woorden wilde brengen. De jaren van ‘het grote verdriet’.

Kaddish voor een buurt – voor Heeresma wat Het Boek Van Het Violet En De Dood was voor Gerard Reve – is nooit verschenen. Het boek groeide uit tot een mythe. Maar nu is het er dan toch. Een boek met brieven en ‘monologen’ van Heeresma, verteld aan Anton de Goede programmamaker voor de VPRO Radio: op locatie in het oorlogsdecor.

In de monologen is Heeresma als eigenzinnig en gedreven verteller op zijn best. Zijn vertellingen zijn onthullend, ontroerend en bij vlagen hilarisch.

Op 6 maart verschijnt de derde druk!

De pers over Kaddish voor een buurt

‘De in 2011 overleden schrijver Heere Heeesma bouwt in zijn Kaddish voor een buurt postuum voort aan een ander monument: dat van het Amsterdam-Zuid in de Tweede Wereldoorlog. (…) De wereld van verzet en onderdrukking overheerst in Kaddish voor een buurt door dat radio-element [interviews met vpro-verslaggever Anton de Goede] nog indringender. (…) Weggaan zonder afscheid te nemen, dat is het trauma dat hier overheerst.’ Michel Krielaars, NRC Handelsblad, 22 februari 2014.

‘Huzarenstukje’. Arjan Peters, de Volkskrant, 7 december 2013. ‘Goede verhalen ijzersterk maken door er een paar schepjes bovenop te doen. ‘

‘Dit boek maakt de Tweede Wereldoorlog bijna tastbaar.’ Arie Storm, Het Parool, 2 januari 2014.

‘Dat is wat dit boek met je doet: het maakt heel goed duidelijk wat voor vreselijke dingen er in die buurt [Amsterdam-Zuid]gebeurd zijn. (…) Heeresma vertelt het nuchter. Daarom komt het des te harder aan.’  Arie Storm in het radioprogramma de Tros Nieuwsshow, 5 januari 2014.

Donderdag 20 februari 18.00 uur Roelof Hartbibliotheek aan Roelof Hartplein

Gesprek van het Hart. Met architectuurhistoricus en NRC-journalist Bernard Hulsman, architectuurhistorica Isabel van Lent en literatuurjournalist van de VPRO Anton de Goede. En natuurlijk met boekenman Gert Jan Jimmink. Muziek van Noa en the Basily Boys, gastheer Jos Palm. Over dromen en wonen, Berlage, rijtjeshuizen, Plan Zuid en het Amsterdam-Zuid van Heere Heeresma.

Presentatie

Het boek is op zondag 8 december gepresenteerd op de Beurs voor Kleine Uitgevers in Paradiso, Amsterdam.  Het boek is voor 17,50 euro (inclusief verzendkosten) te bestellen via onze website onder het kopje Bestellen.

Op 13  januari vertelt uitgever en biograaf Nico Keuning op Radio Amsterdam FM in de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) van 16.00 – 17.00 uur over Kaddish voor een buurt, de beste boeken van 2013 en over nieuwe plannen en projecten.

Tweede druk

Op 17 januari verschijnt de tweede verbeterde druk.

 

8 reacties


 • Ruud van Dongen

  Kunt mij vertellen wanneer het boek Kaddish van een buurt van Heeresma verschijnt?

  7 december 2013
  • Reservaat

   Het boek wordt morgen gepresenteerd in Amsterdam en is vanaf heden ook te bestellen via onze website. Informatie is inmiddels toegevoegd aan het artikel!

   7 december 2013
 • Johan Hooge

  Kunt u mij vertellen of de geluidsopnamen van het interview met Anton de Goede als cd zijn toegevoegd in het boek?

  16 december 2013
 • Michel Vink

  Volkomen vreemd dat u de enige uitgever bent met een Heeresma in druk. Ik wilde voor een aan lager wal geraakt familielid de uitgave ‘een jongen uit Plan Zuid’ bestellen. Helaas is dit niet meer te koop bij de Arbeiderspers.
  Ook wordt daar al een lange tijd met een brievenboek van Heere gezwaaid. Worden daar soms valse beloftes gemaakt?

  22 december 2013
  • Van ‘een jongen uit plan Zuid’ is deze maand een derde druk verschenen bij De Arbeiderspers. In een band, vergelijkbaar met de tweede druk.

   11 december 2015
 • Ab Horsting

  Dag Michel, kijk eens op de website van bol.com, en als ik het goed heb ook via bruna.nl. Hoop dat je slaagt.

  8 januari 2014
 • Komt er een e-book van deze uitgave (en van de andere boeken in uw fonds)? Leuk fonds, maar waarom dat anno 2014 alleen op papier moet is me een raadsel. Ook de betaalmethode is wat – tja: ouderwets. Vriendelijke groet.

  30 maart 2014

Reageer


Naam*

E-mail (komt niet op de site te staan)*

Website

Uw reactie*

Verstuur