Wars van alle bullshit – René Stoute

De Pers
Over Wars van alle bullshit van René Stoute:

‘Een collector’s item.’ Elsbeth Etty, NRC Handelsblad, 18 oktober 2015.

‘Het liefdevol uitgegeven Wars van alle bullshit laat zien hoe goed en beeldend Stoute kon schrijven.’ Aleid Truijens, de Volkskrant, 16 januari 2016.

De Pers
Over Ruimschoots de tijd van Helga Ruebsamen:
‘De meesteres van het verzorgde proza vol onkeurige personages en gedachten,’ schrijft Arjan Peters in de Volkskrant van 13 december 2014. ‘Een cadeautje.’

VPRO Boeken. Wim Brands in ‘Wim Brands tipt’ Ruimschoots de tijd, 22 december 2014: ‘Soms heb je maar een paar paragrafen of een bladzijde of een halve bladzijde nodig om te weten: DIT is een èchte schrijver.’

Kaddish voor een buurt

HetVerlorenHuis1,3Eind jaren vijftig kondigde Heere Heeresma (1932-2011) het boek Kaddish voor een buurt aan, waarin hij zijn jeugdherinneringen aan Amsterdam-Zuid in de jaren ’39-’46 onder woorden wilde brengen. De jaren van ‘het grote verdriet’.

Kaddish voor een buurt – voor Heeresma wat Het Boek Van Het Violet En De Dood was voor Gerard Reve – is nooit verschenen. Het boek groeide uit tot een mythe. Maar nu is het er dan toch. Een boek met brieven en ‘monologen’ van Heeresma, verteld aan Anton de Goede programmamaker voor de VPRO Radio: op locatie in het oorlogsdecor.

In de monologen is Heeresma als eigenzinnig en gedreven verteller op zijn best. Zijn vertellingen zijn onthullend, ontroerend en bij vlagen hilarisch.

Op 6 maart verschijnt de derde druk!

De pers over Kaddish voor een buurt

‘De in 2011 overleden schrijver Heere Heeesma bouwt in zijn Kaddish voor een buurt postuum voort aan een ander monument: dat van het Amsterdam-Zuid in de Tweede Wereldoorlog. (…) De wereld van verzet en onderdrukking overheerst in Kaddish voor een buurt door dat radio-element [interviews met vpro-verslaggever Anton de Goede] nog indringender. (…) Weggaan zonder afscheid te nemen, dat is het trauma dat hier overheerst.’ Michel Krielaars, NRC Handelsblad, 22 februari 2014.

‘Huzarenstukje’. Arjan Peters, de Volkskrant, 7 december 2013. ‘Goede verhalen ijzersterk maken door er een paar schepjes bovenop te doen. ‘

‘Dit boek maakt de Tweede Wereldoorlog bijna tastbaar.’ Arie Storm, Het Parool, 2 januari 2014.

‘Dat is wat dit boek met je doet: het maakt heel goed duidelijk wat voor vreselijke dingen er in die buurt [Amsterdam-Zuid]gebeurd zijn. (…) Heeresma vertelt het nuchter. Daarom komt het des te harder aan.’  Arie Storm in het radioprogramma de Tros Nieuwsshow, 5 januari 2014.

Donderdag 20 februari 18.00 uur Roelof Hartbibliotheek aan Roelof Hartplein

Gesprek van het Hart. Met architectuurhistoricus en NRC-journalist Bernard Hulsman, architectuurhistorica Isabel van Lent en literatuurjournalist van de VPRO Anton de Goede. En natuurlijk met boekenman Gert Jan Jimmink. Muziek van Noa en the Basily Boys, gastheer Jos Palm. Over dromen en wonen, Berlage, rijtjeshuizen, Plan Zuid en het Amsterdam-Zuid van Heere Heeresma.

Presentatie

Het boek is op zondag 8 december gepresenteerd op de Beurs voor Kleine Uitgevers in Paradiso, Amsterdam.  Het boek is voor 17,50 euro (inclusief verzendkosten) te bestellen via onze website onder het kopje Bestellen.

Op 13  januari vertelt uitgever en biograaf Nico Keuning op Radio Amsterdam FM in de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) van 16.00 – 17.00 uur over Kaddish voor een buurt, de beste boeken van 2013 en over nieuwe plannen en projecten.

Tweede druk

Op 17 januari verschijnt de tweede verbeterde druk.

 

Het bezinksel van de waarheid

Jan Kostwinder (1960-2001) schreef prachtige verhalen, een roman in brieven, gedichten en polemieken. In Het bezinksel van de waarheid komen ze allen aan het woord: de polemist, de schrijver en de dichter. In zijn essays rekent hij af met auteurs als Adriaan Morriën, Jean Pierre Rawie en Joost Zwagerman. Het portret van Raymond Carver is te lezen als een aangrijpend zelfportret: een man die leeft voor de literatuur, terwijl zijn huwelijk en zijn maatschappelijke carrière op instorten staan. In een van zijn brieven schrijft hij: ‘Gelukkig tasten mijn psychose-onderdrukkende medicijnen, die ik nog vele jaren zal moeten slikken, mijn schrijftalent niet aan, noch mijn behoefte om te schrijven. Een geluk bij een ongeluk!’

Hein Aalders en Chrétien Breukers schreven de inleiding ‘De hartverwarmende ernst van Jan Kostwinder’.

De pers over deze uitgave

Aleid Truijens in de Volkskrant, Boeken, 23 februari 2013: ‘Wat een schrijftalent, wat een gedrevenheid.’

Arie Storm, in Het Parool, 2 januari 2013: ‘Een erg goed en levendig boek. (…) Voorbeeldige analyses van het werk van de door hem aangevallen dichters. (…) Kostwinder was een enorm talent.’

Arie Storm in de Tros Nieuwsshow:  ‘Mijn mond viel open van verbazing. Dit proza is ontzettend levendig. Een levende schrijver die je tegemoet treedt.’
Op 15 december 2012 Arie Storm in de Tros Nieuwsshow

Joep van Ruiten op woestenledig.nl: ‘Waar ik vooral van genoten heb, is zijn portret van Dylan Thomas. Het genot zit bij het Thomas-portret in de zorgvuldig gedoseerde biografische gegevens en de toetsing aan het heden zoals Kostwinder dat destijds aantrof.’

Website decontrabas

De Avonden, VPRO
Op 22 november in De Avonden, Radio 6, VPRO, Anton de Goede in gesprek met Hein Aalders en Chrétien Breukers over deze uitgave en Jan Kostwinder.

Tommy Wieringa: Reisnotities in Pleidooi voor de potscherf

Een wereld op zakformaat.  In 2005 verschenen deze reisnotities. Een selectie uit de Moleskine-notitieboekjes van Tommy Wieringa. Nog steeds verkrijgbaar.

Ook nog leverbaar: Het verloren huis, schrijvershuizen Nico Keuning

Het begint met lezen, de vonk die overslaat, bewondering. Wie is deze schrijver? Zo wordt de lezer reiziger, in de sporen van de schrijver. Op weg van verbeelding naar de werkelijkheid. Op zoek naar de plek, het huis.

Jan Arends   –   Wassenaar
Louis Paul Boon   –   Erembodegem,  België
Jeroen Brouwers   –   
Rijmenam, België
Johnny van Doorn   –   
Bergen aan Zee
Chris J. van Geel en Nescio   –   
Groet
Knut Hamsun   –   
Kopenhagen, Denemarken en Lom, Noorwegen
Hermann Hesse   –   M
ontagnola, Zwitserland
Gerard Reve   –   
Greonterp en Le Poët-Laval, Vesc, Frankrijk
Rainer Maria Rilke   –   
Sierre, Zwitserland
Bob den Uyl   –   
Rotterdam en Dunlewey, Ierland

‘Wat een prachtig hervonden huis bied je met je jongste werk. Ik heb het nu tweemaal gelezen en Rijmenam en Vogelenzang wel 5 x soms met tranen in mijn ogen. Je opdringerige gereserveerdheid maakt deuren open en je manier van schrijven is openbarend, ingetogen en gunt je als lezer je verliefdheid op het werk van je auteurs. Als je zoals jij en ik al zo lang van Brouwers en Boon houden en van je andere hooggezetenen, dan openbaar je evenveel van hen als van jezelf.’ Gert Boonekamp